İzleyiciler

Adsense 3

Instagram

24 Ağustos 2017 Perşembe

Sezaryen ile Dünyaya Bebek Getirecek Annelere Öneriler

Sezaryen ile Dünyaya Bebek Getirecek Annelere Öneriler
Sezaryen ile Dünyaya Bebek Getirecek Annelere Öneriler

Herkese merhaba :) Beni takip edenler genelde bayan ve içlerinde anneler de olduğu için arada bebek ve annelikle ilgili yazılar da yayınlamaya çalışıyorum. Bugün ise bana göre çok fayda sağlayacağınız bir yazı hazırlamak istedim. Sezaryen ile Dünyaya Bebek Getirecek Annelere nacizane Önerilerim olacak bugün yazımda
 Sezaryen ile doğum yapacağı annenin ya sağlık sorunları nedeni ile önceden bellidir ya da son anda doktor durum gereği karar verir. Son anda yani vakit geldiğinde doğum sezaryenle gerçekleşecekse zaten vücut hazır oluyor ters giden bir vakitte değilse yani. Ama önceden bir zaman verilip benim doğumu gerçekleştirdiğim gibi 37. haftada iseniz ya da 37 den de önce ise doğum zamanı biraz kafalara soru işaretleri gelmeye başlıyor. İşte bu soru işaretleri için kendi tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim çünkü ben bu süreci kolay atlattım.

Öncelikle ilk akla gelen şey süt olayı oluyor. Sezaryen doğumlarında süt biraz daha geç gelebiliyor çünkü vücut normal olarak hazır değil tam olarak. Nasıl bebeği siz vaktinden önce yerinden alıyorsanız süt için de aynı şey geçerli. Bu süt gelme olayını hızlandırmak için neler yapabilirsiniz peki?
Doktorunuza danışarak bira mayası haplarından alabilirsiniz. Piyasada Brewers Yeast olarak satılan süt arttırıcı doğal haplar doktorların da bilinçli olanları arasında tercih ediliyor. Çünkü maksat doğal olmayan doğuma doğal yollarla süt desteği vermek. Ben doğumdan sanırım 15 gün önce içmeye başladım ve doğum gerçekleştikten hemen sonra ki sezaryenle doğurdum hemen sütüm geldi. Zaten bebek size siz bebeğe adapte olmaya çalışırken psikolojik olarak bir de sütüm yetiyor mu gelmiyor etmiyor derdine düşmüyorsunuz. Bu arada öncesinde yani öncesi derken doğumdan bir gece önce değil de yine bir alışkanlık olarak belli bir süre önceden bulgur yemeye başlarsanız o da çok süt yapan bir besindir. Doğumdan hemen önce ve doğum sonrasında ise süt yapmakla birlikte gaz da çok yaptığı için sezaryenden hemen sonra kullanımdaki gaz durumu kişiden kişiye göre değişir. Bu da biraz risk oluyor çünkü gaz olayı da doğumdan sonra pek yaşamak isteyeceğiniz bir şey değil. Ayrıca acil erken haftalarda sezaryene alınma durumu varsa doğumdan sonra ılık duş almak ayrıca bir de çok şaşıracağınız ama çok işe yarayan sıcak lahana da çok işe yarar. Beyaz lahana yapraklarını sıcak su da bekletip dayanacağınız bir sıcaklığa gelince sudan çıkartıp göğüs üzerine koyup bekletmeniz çok işe  yarar. Aynı olayı ütü ile ısıtılmış havlu ile de deneyin ama çok enteresan lahana daha çok işe yarıyor.

Sütün gelme olayı tamam peki kilo sorunu ne olacak yani bebek istenilen kiloda doğmaz ise bu sefer küveze alınıyor. Sarılık olma riski de var. Burada da önemli olan kilo sorununu çözmek hem de doğmadan önce. Çözüm yine bulgur dersem size ne dersiniz? Ben yine doktor tavsiyesi ile doğum tarihini öğrenir öğrenmez bulguru arttırdım bir de et tüketimi arttı. Artık bulgurun tüm versiyonlarını işin içine kattım çünkü bir süre sonra aynı yemek mesela bulgur pilavı sizi sıkıyor. Yılmadan her gün neredeyse iki öğün yedim doğumdan 1-2 gün kalaya kadar. Sonucunda çok şükür oğlum 37 haftalık olmasına rağmen küveze girmedi ben bulgurun gücü diyorum.

Kilo tamam süt de tamam bu sefer olay bebek emecek mi emmeyecek mi derdini düşünmeye geliyor. Bu tabi her durumda olacak bir şey ama zaten sezaryende süt geldi mi gelmedi mi derdi de var ve süt emdikçe çoğalan bir şey az gelse bile süt bebek emdikçe de çoğalacak o yüzden bebeğin emiyor olması çok önemli. İlk etapta mama verme durumuna hiç gelmeyin çünkü bebeklerin mideciği o kadar minnak ki ona emdiği yeter. Mama verdikçe bebeklerin midesi genişler ve daha çok yeme ihtiyacı doğar yani normalden fazla acıkır. Ama süt hiç yoksa ya da başka bir neden varsa o zaman tabi mama vereceksiniz ama süt varsa ama az ama çok mutlaka emdirin. Bebekler o küçücük ağızları ile memeyi tutarlar iki cuk cuk emerler ya da emmeye çalışırlar sonra uyurlar ya da yorulurlar. Bir kere memeyi bebeğin iyice kavradığından emin olmak gerek. Kimisi dudak ucu ile tutar kimisi de yapışır işte yapışacak kadar memenin içeride olması gerek. Bebek emdi ama yoruldu hemencecik ne yapacaksınız o zaman hemen çenesi ile dudak arasındaki boşluğa dokunup aşağı çekin ki tekrar uyanıp yakalasın. Mevsim yaz ise çok kalın giyinmez bebekler ama kış ise biraz daha kalın giydiği için size farklı bir yöntem önereceğim emerken uyuya kalan bebek için. Bebeği parça parça soyun. Soyundukça belli bir noktada gözünü açacak uyanacak ve tekrar emmeye başlayacaktır. Ayrıca her ağladığında da altına bakın sonra emzirin ilk zamanlar bu işin saati şartı yok. Sizin kucağınızda olmak onun güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Doğumdan sonra lohusa şerbeti, bol su ve komposto içmeyi de unutmayın bol süt yaparlar :) Merak ettiğiniz bir şey olursa mutlaka bana yazın :)
   



4 yorum:

  1. Her iki doğumumda sezaryenle gerçekleşti ilk doğumum sancı başlamadan oldu yani oğlum dönmedi hatta tepelerdeydi inmedi ve mecbur sezaryenle dünyaya geldi.
    İkinci doğumum ise ilk sezaryen olduğu için yine aynısı olacaktı ama doğuma gireceğim sabah hafiften sancılar gelmeye başladı bilmiyorum bunun etkisinden midir nedir ikinci çocuğumda sütüm daha çabuk geldi ama normal doğum yapıp günlerce sütü gelmeyen arkadaşlarımda oldu.
    Benim lohusalara önerim sadece rezene çayı günde iki fincan demleyip içsinler sütleri öyle güzel çoğalacak.:)

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. İki doğumunda sezeryanla olmasına karşın süt sorunu yaşamadım.ilkinde normal süreç başlamış ikinci de daha iki haftam olmasına rağmen süreç aynı işledi.Bol bol su içtim ve inanılmaz faydasını gördüm ;)

    YanıtlaSil

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13