İzleyiciler

Adsense 3

Instagram

18 Mart 2015 Çarşamba

100 Adet Kişisel Eşya İle Yaşamak


Başlığı doğru okudunuz :) 100 adet kişisel eşyanız olsaydı yaşamınız şu an nasıl olurdu? Bunlara neler mi dahil : Gözlük, kitap, çorap, ayakkabı, göz kalemi, ruj, saat, yüzük, küpe vs. Böyle liste uzar ve gider ama toplamda sadece 100 adet olacak kişisel eşyanız olacak, ne düşünüyorsunuz?  :) Bir kaça sene önce adı duyulmaya başlayan akım yeniden aktifleşti.


2000 ekonomik krizi sonrasında, çalışanlar gelirlerinin önemli bir bölümünü harcamayıp biriktirmeye başlamışlar. Kendilerini hem daha güvende hissetmişler hem de ellerinde kalan parayla çok daha az masraflı olan kültüre yönelmişler. Hal böyle olunca yeni çıkan bir akım Amerika'da yaygınlaşıp mümkün olduğu kadar alışveriş yapmamayı insanlara önermiş. Hatta eldeki eşyalardan kurtulup, hayatı sadeleştirmeyi savunuyor. Buna uyarak daha az tüketen ve tüketim iştahını törpüleyen insanlar, daha mutlu olduklarını anlamaya başlamışlar.

Mesela pahalı yeni bir ayakkabı yerine sahneye yeni koyulan bir müzikal; pahalı bir çanta yerine spor salonu üyeliği; yeni bir araba yerine seyahat; ruj yerine sinema bileti insanları daha mutlu ediyor. 

Çeşitli sanat ve beceri kurslarına devam edip tecrübe satın almak, keşiflerle yaptıklarını çeşitlendirmek, kişiye daha yoğun ve uzun süreli haz sağlıyor.

Amerika'da üst düzey bir yönetici yaşadığı kocaman evini satıp Malibu Sahilin'de bir karavana yerleşmiş. Her gün sörf yapabilme fikri onu gerçekten de mutlu etmiş. Ayrıca yine ABD'de pek çok kişi otomobillerini satıp işe toplu taşma araçları veya bisikletle gitmeye başlamış. Karı koca yaşadıkları çok odalı evlerini satıp bir oda bir salon evlere geçmişler. Odalara sığmayan giysilerini hayır kurumlarına bağışlayıp sadece yoğun kullandıkları giysilerle idare etmenin onlara yettiğini görmüşler. Bu süreçte ellerinde kalan parayla dünyayı gezip, sanat olaylarını izlemeye, spora ve yogaya daha fazla zaman ayırmaya başlamışlar.

Deneyler göstermiş ki bir kişi sadece 100 adet kişisel eşyayla yaşayabiliyor ve kendisini hiç de yoksul hissetmiyor. Aslında insan bir süre sonra bulunduğu durumu kanıksıyor ve çok zengin bile olsa işte bu zenginlik onu mutlu etmemeye başlıyor. Alınan müzik dersleri, gidilen sahne ve plastik sanat gösterileri, öğrenilen yeni diller, bir koleksiyona başlamak, doğa yürüyüşleri, katılınan sosyal faaliyetler, seyahatler, yalı ve soyutlanmış rezidanslarda yaşamaktan çok daha mutlu ediyormuş insanları.


Düşünün bakalım 100 adet kişisel eşyanız ile böyle bir deneyim yapacak olsanız; Neleri seçerdiniz? nelerden vazgeçerdiniz? 

3 yorum:

  1. 100 adet kitaplarım,makyaj malzemelerim,bakım ürünlerim,kıyafetlerim,ayakkabılarım of olmadı galiba bu iş benim içi çok zor olurdu:)))

    YanıtlaSil
  2. Ben de bu akşam kendimi bu düşünceye adayacağım. Uzun yıllar hoyratça hunharca harcayıp alıp stokladıktan ve çoğu kullanamadan bozulduktan sonra ya da etiketleriyle 4 sene boyunca bekleyip ziyan olduğunu gördükten sonra özellikle şimdi yeniden Istanbul'a taşındığımda ıvır zıvır olayını çok abartmamaya özen göstermiştim (Meltem ben bu arada :)), en önemlisi mumluk, vazo vizo gibi süs eşyalarında ciddi eksiltmeye gittim, artık almıyorum da, son zamanlarda çılgınlar gibi yaptığım kozmetik alışverişlerimi de daha çok ihtiyacım olan ürünlere yöneltmeye başladım. Fakat kolay değil :))) Reklamlar, öneriler, yeni markalar bu işi hiç de kolaylaştırmıyor :(

    YanıtlaSil
  3. Ben başlamaya karar verenlerdenim 200 e ancak indim ama azimliyim

    YanıtlaSil

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13