İzleyiciler

Adsense 3

Instagram

26 Mart 2020 Perşembe

Karantina Günlerinde Ekmeğimizi Kendimiz Yapalım Mı?


Size hem basit hem de çok lezzetli bir ekmek tarifi ile geldim.  Karantina Günlerinde Ekmeğimizi Kendimiz Yapalım Mı? Malum Covid-19 salgını yüzünden evlerimizden bir süre çıkmamız gerekiyor. Kendi rahat ortamımızı kendimiz sağlayalım. Sıcak ve taze ekmek kahvaltılarda yüzümüzde çoğumuz için gülümseme sebebidir. Moralimizi yüksek tutarken küçük şeylerle de mutlu olmak aslında bizim elimizde. O zaman başlıyoruz. 




Malzemeler

2,5 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya (aşağıda fotoğrafı var)
3 tatlı kaşığı toz şeker(4 küp şeker ekledim)
 2 tatlı kaşığı tuz
 6 su bardağı un(ben 7 bardağa yakın ekledim)


Yapılışı

Su ve sütü ılık olacak şekilde ısıttım. Ilık su, ılık süt, toz şeker ve mayayı derin bir kaba ekledim. İyice karıştırıp   1-2 dakika beklettim. Tuz ekleyip, azar azar unu ilave ettim.Önce kaşıkla karıştırıp sonra elimle iyice yoğurdum. Ele yapışmaması gerek. O yüzden azar azar un ilave ederek kıvamı ayarlayabilirsiniz. Kabın derin olması çok önemli, streç film ile üzerini kapatıp 1-1,5 saat dinlenmeli hamurunuz.(Oda sıcaklığında) 

Kap derinse hamurun mayalanıp kabarması rahat oluyor. Kabaran Hamuru isteğinize göre bezelere bölün hafif unlayarak bezeleri somun halinde şekillendirin. Ben kafama göre şekil veriyorum. Bazen normal ekmek modeli bazen de yuvarlak yuvarlak yapıyorum. Nasıl isterseniz öyle şekil verebilirsiniz. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine ekmekleri koyup üzerini bıçakla çizin çok az unlayın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına atın. Burada püf nokta ısıya dayanaklı bir kaba su doldurup tepsi altındaki rafa koymak. Böylece ekmek kabuğu çıtır çıtır oluyor :) 30-35 dakika sonra ekmeğiniz hazır. Afiyet olsun :) Süreler fırın performansına ve modeline bağlı değişebilir siz yine de arada kontrol edin çünkü süre kısalabilir ya da uzayabilir. Mayamın fotoğrafını da ekliyorum. Ben 3lü paket olarak aldım ama sanırım 5 li paketleri de var. Büyük marketlerde hiç kalmamıştı. Sokak arası minik marketlere bakarsanız (markalaşmayan) daha rahat bulursunuz.

Deneyenlerden mutlaka yorumlarını bekliyorum ;)




2 yorum:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13